Introducere
În principiu, trebuie să purtăm ochelari de soare atât vara, când soarele este puternic, cât și iarna. Aceștia blochează razele ultraviolete care, la o expunere prelungită, pot fi nocive pentru ochi și pot cauza afecțiuni oculare grave. În plus, ei protejează și de vânt, praf, alte particule care pot intra în ochi și în unele cazuri, chiar și de microtraumatisme. Totuși, nu este recomandat să fie purtați tot timpul, pentru ca ochii se pot obișnui cu luminozitatea scăzută, iar în timp se poate dezvolta o sensibilitate la lumină.

Ochelarii de soare de calitate trebuie să aibă următoarele caracteristici:
- filtre de protecție față de razele ultraviolete;
- lentile de calitate, care oferă o imagine clară, fără distorsiuni;
- rezistența lentilelor și ramelor (să nu rănească în cazul unui traumatism).
Pentru a te asigura că ochelarii de soare pe care îi cumperi sunt de calitate, trebuie să îi achiziționezi din surse de încredere și întotdeauna trebuie să aibă:
- marcajul CE inscripționat vizibil, pe ramă, nu prin intermediul unei folii adezive – indică faptul că există o protecție UV până la cel puțin 380 nanometri și că respectă standardele actuale ale UE;
- nota informativă, care contine:
- numele si adresa producatorului;
- categoria de filtru solar (între 0 și 4, urmărind condițiile luminozității exterioare);
- tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degradee);
- clasa optică (1-a sau a 2-a, în funcție de calitatea optică a lentilelor);
- instrucțiunile de utilizare, curățare și întreținere.
În funcție de intensitate și timpul de expunere, razele ultraviolete pot induce leziuni ale pleoapelor, corneei, cristalinului si retinei.
Corneea este cea mai expusă și, astfel, prima afectată. Expunerea prelungită la soare, fără a ne proteja ochii, poate provoca keratită, o arsură la nivelul corneei, care se manifestă prin înroșirea ochilor, vedere încețoșată, durere puternică, lăcrimare, fotofobie. La apariția unuia sau mai multor dintre simptomele enumerate aici, este recomandată o consultație oftalmologică de urgentă, pentru prescrierea tratamentului corect.
Alte afecțiuni care pot apărea sunt pinguecula si pterigionul la nivelul conjunctivei, cataractă la nivelul cristalinului, prin expuneri îndelungate și pe perioade mari de timp, retinopatiile solare și arsurile solare la nivelul retinei, acestea din urmă fiind afecțiuni grave, care pot duce la o scădere mare a acuității vizuale.
Ochii copiilor sunt, de asemenea, predispuși la afectarea cronica a radiației UV datorită unor particularități anatomice: iris mai deschis la culoare, pupilă mai mare decât la adult și timpul lung petrecut în aer liber. De aceea, protecția ochilor față de radiația UV trebuie începută de la vârste mici cu ochelari de soare speciali pentru copii.
Unii ochelari de soare, care au doar lentile colorate, fără protecție UV, pot face mai mult rău, decât daca nu i-am purta. Aceștia dilată pupila, lăsând mai multe raze UV să intre în ochi și să producă leziuni ireversibile pe retină, alături de o vedere neclară.
Este foarte important ca ochii copiilor să fie protejați de ochelari de soare, încă de la vârste foarte mici (sub 1 an), deoarece cristalinul lor este foarte transparent și lasă să treacă multe radiații UV înspre retină; de asemenea, pupila este mai mare decât la adult, iar ei isi petrec mult timp în aer liber (expunerea este cumulativă și începe înca din copilărie!).
Transmitantă vizuală (cantitatea de lumină transmisă prin lentilă) este marcată pe brațul lentilei și explicată în eticheta ochelarilor:
- Categoria 0 – 80-100% – eficienți în vreme cu nori, fără soare
- Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, puțin soare
- Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat
- Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apă, nisip
- Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zăpadă
- Categoriile 0-3 pot fi folosite la condus, pe când categoria 4 – nu (transmitantă vizuală fiind foarte mică).
Razele luminoase vizibile, de la soare, se reflectă în toate direcțiile și se propagă în valuri, mișcându-se în planurile verticale și orizontale. Atunci când razele solare se reflectă pe o suprafață orizontală (de exemplu un drum sau o apă), deseori se concentrează orizontal, ceea ce duce la străluciri orbitoare.
Razele luminoase verticale sunt folositoare ochiului uman, dar strălucirile orbitoare orizontale maschează lumina verticală și o fac dificil și neconfortabil de văzut. Reflexia afectează performanța și siguranța activitaților sportive precum practicarea schiului, pescuitului, golfului, biciclismului, navigarea și condusul auto. Eliminarea reflexiei îmbunătățește în mod vizibil siguranța, performanța, comfortul și bucuria de a practica aceste sporturi.
Cum recunoști dacă perechea ta de ochelari are lentile polarizate?
Filtrele polarizante sunt formate din fibre aliniate vertical. Această tehnologie blochează 100% lumina orizontală. Daca îi țineți suprapuși cu alți ochelari cu lentilă polarizată, în unghi de 90 grade, o lentilă peste alta, din suprapunerea lor rezultă o lentilă mult mai închisă la culoare (nu se poate vedea nimic prin ea – lumina este absorbită 100%).
O altă metodă este să priviți prin ochelari spre un monitor de calculator deschis (folosește un filtru polarizant) și să înclinați capul spre stânga sau dreapta. La un moment dat, se va atinge un punct în care imaginea se închide la culoare mult.
Avantajele lentilei polarizate
- Vedere fără reflexii orbitoare
- Contraste clare
- Culori naturale
- Reduc senzația de “ochi obosiți”
- 100% protecție UV
Toate culorile de lentile sunt la fel?
Nuanța folosită la colorarea lentilei determină ce culoare din spectrul luminos este absorbită de lentilă. Astfel, nuanțele cele mai uzuale sunt:
- Gri – reduc cantitatea generală de lumină și dau cel mai mic procent de distorsionare a culorilor. Reduc foarte bine reflexiile, făcându-le lentile bune pentru condus și utilizare generală
- Galben, auriu și portocaliu – reduc cantitatea de lumină albastră ce pătrunde în ochi și cresc cantitatea pe alte frecvențe. Lumina albastră are tendința de a “împrăștia” marginile obiectelor, creând un fel de ceață în jurul lor. Filtrul galben elimină complet lumina albastră, făcând totul mai clar, cu margini mai nete. De aceea, ochelarii de soare pentru condus pe timp de noapte sau de ceață, au, de obicei, lentilele galbene. Această nuanță distorsionează totuși culorile, făcându-le astfel neadecvate pentru orice activitate care necesită acuratețea culorilor.
- Maro – au efectul de a reduce strălucirile orbitoare, absorbind lumina de frecvență înaltă, inclusiv albastrul (unele studii au arătat că lumina albastră sau violet poate duce în timp la formarea cataractei). Acest filtru de asemenea distorsionează culorile, dar măresc contrastul și claritatea (față de lentilele galbene)
- Verde – filtrează lumina albastră și reduc strălucirile orbitoare. Oferă cel mai înalt contrast și acuitate vizuală foarte bună (dintre toate nuanțele de lentile).
- Roz și mov – oferă cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru. Astfel, sunt cea mai bună alegere pentru pescuit (sau alte sporturi de apă) sau vânătoare.
Avantajele ochelarilor cu lentile polarizate
Ochelarii de soare polarizați ajută vederea în mai multe moduri: reduc complet efectul de strălucire, măresc contrastul, sporesc intensitatea și claritatea culorilor, iar în ansamblu, îmbunătățesc vederea și induc un sentiment de confort. Lentilele polarizate funcționează ca o „reglare automată” a imaginii, pe care o fac să fie mai pitorească și mai dramatică.
Reducerea efectului de strălucire, până la anularea acestuia, face ca imaginile din jur, mai ales în medii cu reflecție ridicată (apă, zăpadă) să fie mai ușor vizibile. Lentilele polarizate pot face ca unele activități în aer liber (canotajul, caiacul și navigația) să fie o experiență mult mai plăcută. În plus, culorile devin mai limpezi și mai intense, pentru că nu mai sunt estompate de lumina reflectată de mediu. Astfel, cu o pereche de ochelari de soare polarizați, nu doar că valurile vor fi un spectacol, dar cerul va fi mult mai albastru și verdele, infinit mai intens. Nu trebuie omis faptul că lentilele polarizate sunt eficiente în zonele umbrite parțial și în zilele noroase.
Filtrele polarizate sunt un accesoriu indispensabil pentru aparatele foto performante, tocmai pentru că acestea contribuie la redarea culorilor naturale. Cu lentile polarizate, imaginile sunt cele reale, într-un mediu iluminat ideal, iar culorile nu sunt alterate, fiind cele naturale, dar pe care ochiul uman nu le poate vedea, din cauza efectului de strălucire a luminii nepolarizate.
Dezavantajele lentilelor polarizate
Lentilele polarizate nu pot fi folosite în mod continuu și nu pot fi utilizate la lentilele de vedere, pentru că fac dificilă vizualizarea ecranelor LCD. Nu pot fi folosite de aviatori sau de șoferii care au nevoie de indicațiile ecranelor de bord. Ecranele pot fi văzute cu lentile polarizate doar dacă este o vedere directă. Deplasarea în unghiuri diferite poate face ca ecranul să dispară complet. De asemenea, lentilele polarizate pot afecta calitatea culorilor.
Un alt impediment este acela al distincției între nuanțele de alb. Pasionații de schi alpin evită, uneori, utilizarea lentilelor polarizate, din cauza faptului că nu se mai poate identifica în mod clar tipul suprafețelor alunecoase.
Trebuie întotdeauna verificat dacă lentilele polarizate au protecție UV și care este gradul acesteia. Radiațiile UV pot crește riscul de a dezvolta cataractă, pot duce la deteriorarea retinei și chiar pot provoca degenerescență maculară. Aceste leziuni sunt cumulative pe parcursul vieții, astfel încât lentilele polarizate trebuie să aibă protecție UV.
Costul lentilelor polarizate poate să fie un inconvenient, unele dintre acestea fiind destul de scumpe. Unele modele pot ajunge la câteva mii de lei, dar există și modele pentru orice buget, foarte calitative. Mai trebuie spus că prețul nu este mereu un indicator bun al calității lentilelor polarizate.
Lentilele polarizate pot fi ineficiente în circumstanțe specifice. De exemplu, la răsărit și la apus, în condiții de iluminare artificială (în sălile de sport), este posibil să nu observi unele obiecte, în cazul în care culoarea lor este similară cu cea a mediului înconjurător.
Un alt element care trebuie luat în calcul este posibilitatea degradării în timp a lentilelor, mai ales în cazul celor economice, pentru care nu se folosește tratamentul chimic ce formează filtrul care polarizează lumina, ci o peliculă suprapusă peste lentilă. În fapt, efectul este același, dar durată de viață diferă substanțial. Acesta este unul din motivele principale pentru care ochelarii de soare polarizați trebuie achiziționați doar din magazinele de specialitate, care oferă garanție pentru calitatea acestora.
Pupila ochiului are un mecanism de autoapărare, la lumina puternică se contractă, iar la lumina slabă se dilată, în primul caz, pentru a bloca o parte din lumina să intre în ochi, în al doilea, pentru a permite să intre o cantitate mai mare de lumină. Ochelarii de soare de calitate blochează lumină, dar și razele nocive pentru ochi. În cazul în care nu sunt de calitate, adică nu au filtre de protecție, reduc doar luminozitatea, pupilă se dilată și, de fapt, permite intrarea unei cantități mai mari de raze nocive în ochi decât daca nu ai purtă ochelarii de soare, situație în care s-ar activa mecanismul de autoprotecție.
De ce e bine să protejăm ochii celor mici de ultraviolete?
Text- de Dr. Roxana Cozubaș
medic specialist oftalmolog, cu experiență în oftalmologia pediatrică
Dacă ne uităm la cât sunt de veseli, colorați şi atrăgători ca design și cât de șic stau pe nasul celor mici, e ușor să spunem despre ochelarii de soare pentru copii că sunt un moft. Însă, Academia Americană de Oftalmologie atrage atenţia că 80% din expunerea la soare se face până la vârsta de 18 ani. Cu alte cuvinte, agasarea ochiului cu efecte nocive începe încă din copilărie. Prin urmare, ochelarii de soare pentru copii sunt departe de a fi un capriciu.
În cazul copiilor, structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul care apare asupra cristalinului (structura din interiorul ochiului) este cumulativ în timp. Mai mult, radiatiile UV ajung direct pe retină, structura de pe fundul de ochi, iar degenerescenţa acesteia este o boală ireversibilă. De aceea, încă de la vârsta de 2-3 ani, ochii celor mici trebuie protejaţi prin utilizarea ochelarilor de soare.
Și în zilele noroase avem nevoie de ochelari de soare
Dacă în trecut se ştia că expunerea la soare dăunează doar în intervalul orar 12-16, în anotimpul cald, acest interval creşte odată cu micşorarea stratului de ozon care ne protejează de unele raze UV. De asemenea, altitudinea şi suprafeţele reflectante (apă, zăpadă, nisip) sunt factori care potenţează efectul lor nociv. Este greşită părerea conform căreia în zilele cu nori nu avem nevoie de ochelari de soare deoarece razele ultraviolete nu sunt vizibile! Așadar, punem ochelari de soare la copil în orice perioadă în care noi, ca adulți simțim nevoia.
Veseli, cât mai colorați și să acopere în totalitate ochiul și sprâncenele
Ochelarii de soare de calitate au lentile colorate care taie toată radiaţia UV, dar care pot avea şi proprietăţi în plus: pe lângă lentila cu 100% protecţie UVA şi UVB (400 nm), putem alege şi un filtru polarizant (elimină reflexiile orbitoare, oferă un contrast mai bun şi culori naturale, în acelaşi timp reducând senzaţia de “ochi obosiţi”). Este bine să îi achiziţionaţi din magazine specializate (optici sau clinici medicale) şi nu din pieţe sau hypermarketuri – riscul fiind foarte mare. Practic, în spatele lentilei colorate, pupila se dilată, iar la retină ajung foarte multe radiaţii (faţă de cum ar fi la ochiul fără ochelarii nepotriviţi).
Ramele pentru copiii mici sunt, de cele mai multe ori, din silicon – un material moale şi foarte potrivit pentru copiii năzdravani. Cu acest gen de rame nu există riscul ca cel mic să se rănească purtând ochelarii. De obicei, aceste rame nu au balamale, astfel că se pot deteriora mai greu şi nu există riscul de înghiţire a părţilor mici componente.
Deoarece copiii privesc mult în partea de sus (înspre adulţi), este bine să le alegem rame mai înalte, care să urce înspre zona sprâncenelor. Braţele pot fi uşor mai groase pentru a oferi o protecţie şi din lateral.
Cel mai recomandat material pentru lentilele ochelarilor este plasticul şi, în special pentru copii – policarbonatul – un plastic incasabil. Practic, ochii copilului sunt complet protejaţi sub aceste lentile.
În ceea ce priveşte culoarea lentilelor, o lentilă mai închisă nu înseamnă neapărat o protecţie mai mare, culoarea aleasă rămânând o opţiune de preferinţe.
Pentru acceptarea mai facilă a ochelarilor, lăsaţi copilul să aleagă ramele, să le probeze şi, mai ales, să îi placă. Nu uitaţi de accesoriile care pot fi alese – lănţişoare, şnururi colorate sau tocurile (chiar şi cu personajul preferat de desene animate).
Toate tipurile de lentile pentru ochelari de soare sunt disponibile și pentru persoanele cu dioptrii. De asemenea, o soluție bună pot fi și lentilele fotocromatice, care iși adaptează automat intensitatea culorii: clare în interior și închise la lumină puternică naturală.
Sănătatea ochilor noştri este un lucru delicat de care trebuie să avem grijă, iar alegerea ochelarilor potriviţi ne poate salva vederea!
- să achiziționeze ochelari de soare numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație
- să verifice daca ochelarii au aplicat prin marcare pe montură/ambalaj sau pe o etichetă, în mod vizibil, lizibil și imposibil de șters, marcajul de conformitate CE , care atestă faptul că lentilele corespund standardelor europene;
- să verifice dacă ochelarii au înscriptionate coordonatele producătorului sau ale furnizorului (denumirea și adresa) pe montură/ambalaj sau pe o etichetă atașată;
- să verifice existența instrucțiunilor de întreținere și curățare și să le respecte;
- să fie atenți la prețuri: prețurile mici propuse sunt dubioase, ele pot proveni din filiere paralele după cum, dacă ochelarii sunt mai scumpi nu înseamnă că ofera o protecție mai mare, ci înseamnă că sunt, probabil, mai la modă, de aceea trebuie cântărite cu atenție calitatea și prețul;
- să știe că este mai nociv să porți ochelari de soare care nu blochează razele UV, decât să nu porți deloc;
- să știe că este bine ca alegerea și achiziționarea acestora să se facă pe bază sfaturilor unui specialist, din magazine care comercializează produse originale;
- să știe că ochelarii cu lentilă polarizată protejează împotriva strălucirii orbitoare a luminii, atât de supărătoare și dăunătoare pentru ochi.