Lentilele de contact pot fi recomandate oricărei persoane care are nevoie să corecteze anumite probleme de vedere, cum ar fi: miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia. Avantajul lor este că permit o mai bună corecție optică în anizometropie – afecțiune în care puterea de refracție a celor doi ochi este diferită, de aceea lentilele sunt recomandate mai ales persoanelor care au diferențe mari de dioptrii între cei doi ochi.
Persoanele care suferă de prezbiopie (afecțiune care apare, de regulă, după vârsta de 40 de ani și se manifestă prin incapacitatea de a mai vedea clar obiectele de aproape) sau de astigmatism (vederea neclară atât de la distanță, cât și de aproape) pot folosi lentile de contact bifocale, lentile torice sau combinații ale acestora. În plus, având și un rol terapeutic, lentilele pot fi recomandate în unele boli oculare, cum ar fi keratita. De asemenea, lentilele de contact pot fi folosite pentru schimbarea culorii irisului, chiar și de persoanele care nu au probleme de vedere. Pot exista, însă, și câteva restricții și situații în care o persoană nu poate purta lentile de contact: persoanele care suferă de sindromul ochiului uscat sau care sunt alergice la substanțele dezinfectante.
Tot mai multe persoane aleg să înlocuiască tradiționala pereche de ochelari de vedere cu lentilele de contact. Motivele pentru care recurg la această decizie sunt destul de variate. În primul rând, spre deosebire de ochelarii clasici, în care diferența dintre cei doi ochi nu poate fi mai mare de 2-3 dioptrii, lentilele permit o corecție mult mai bună și pot fi alese în funcție de nevoile fiecărui ochi.
Un alt avantaj important este că lentilele de contact oferă un câmp vizual complet, care îți permite să vezi din orice unghi, îmbunătățesc vederea periferică, și, practic poți vedea normal fără să fie nevoie să ridici capul, să îl înclini pentru a-ți „ajusta” vederea în funcție de lentilă, așa cum se întâmplă în cazul ochelarilor tradiționali. Acesta este un beneficiu mai ales pentru conducătorii auto.
De asemenea, persoanele active care practică diverse sporturi se pot bucura de mai mult confort purtând lentile de contact. Nu se aburesc, nu duci grija lor, îți permit purtarea ochelarilor de soare, a celor de protecție, de ski, nu există riscul să le scapi și să le deteriorezi în timp ce alergi sau faci mișcare, așa cum se întâmplă în cazul ochelarilor clasici. În condiții de vreme ploioasă, poți vedea fără probleme, pentru că precipitațiile nu se pot depune pe suprafața lentilelor și nu te vor incomoda. În plus, lentilele oferă un confort estetic, nemaifiind nevoie să îți alegi ramele, culoarea, designul ochelarilor potriviți. Acest beneficiu este important mai ales pentru persoanele care au dioptrii mari. În cazul acesta, ochelarii clasici pot fi incomozi și inestetici, deoarece au lentile groase și grele.
Lentilele de contact pot fi o soluție ușoară, discretă și elegantă. Ele sunt adaptate în funcție de cerințele, nevoile și afecțiunile pacienților. De aceea, există mai multe tipuri de lentile, clasificate după mai multe criterii:
În funcție de durata de valabilitate, pot exista:
- Lentile de contact de unică folosință sau cu înlocuire zilnică – se pot utiliza 12-24 de ore, după care se aruncă. Pot fi folosite ocazional, de exemplu, la un eveniment important sau în diferite competiții sportive, în activități fizice, dar și atunci când dorești să faci trecerea de la ochelari la lentile și vrei să le testezi pentru a te acomoda cu ele;
- Lentile de contact reutilizabile – pot fi bilunare sau lunare. Perioada lor de întrebuințare nu poate depăși 7 zile, 14 zile sau 30 de zile consecutiv. Se pot purta pe durata întregii zile, iar la finalul acesteia, se dau jos, se curăță cu substanțe speciale și se păstrează în soluție cel puțin 6-8 ore;
- Lentile de contact trimestriale – perioada de valabilitate recomandată este de maximum 90 de zile;
- Lentile de contact cu purtare extinsă – au avantajul că pot fi purtate și noaptea (ocazional);
- Lentile de contact anuale sau cu purtare continuă – sunt durabile la depunerile proteice, rezistente și pot fi utilizate atât ziua, cât și noaptea, timp de câteva luni sau 1-2 ani. Totuși, este recomandat ca acest tip de lentile să se poarte cel mult 10-12 ore pe zi și să se îndepărteze seara, înainte de culcare.
În funcție de tipul de material folosit, pot exista:
- Lentile de contact moi– pot fi confecționate din hidrogel sau din silicon-hidrogel, două materiale moi și flexibile, care permit oxigenului să pătrundă către cornee, menținând ochiul în siguranță și sănătos. De regulă, lentilele moi din hidrogel se recomandă persoanelor care au ochii sensibili. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate mai mult de opt-zece ore pe zi și au o transmisibilitate a oxigenului mai mică față de lentilele moi din silicon-hidrogel. Acestea din urmă transferă oxigenul cu ajutorul siliconului și au avantajul că pot fi purtate în mod continuu chiar și câteva zile;
- Lentile de contact rigide – sunt confecționate dintr-un polimer biocompatibil, de calitate superioară, permeabil la oxigen care, de regulă, se utilizează pentru îmbunătățirea acuității vizuale în cazul unor afecțiuni precum ectazii corneene secundare, keratoconus, distrofie pellucida – suprafața corneei fiind neregulată, razele de lumină se reflectă inegal. Astfel, imaginile formate sunt distorsionate și pot fi corectate cu ajutorul unor lentile de contact rigide. Ele pot aplatiza porțiunile neregulate ale corneei și pot transforma un astigmatism neregulat, într-unul regulat.
În funcție de afecțiunea pe care o tratează
Pentru miopie și hipermetropie, se utilizează lentilele de contact monofocale. În cazul miopiei, persoanele care manifestă o astfel de problemă întâmpină dificultăți în a vedea clar obiectele aflate la distanță, în timp ce persoanele cu hipermetropie pot vedea foarte bine obiectele aflate la distanță, dar nu pot focusa imaginea pe cele aflate în apropierea lor.
Pentru prezbiopie, se pot utiliza lentile de contact bifocale sau progresive (multifocale). Prezbiopia se manifestă prin pierderea capacității de a focaliza obiectele apropiate și poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Lentilele progresive (multifocale) te ajută să vezi bine de la orice distanță.
În prima fază, multe persoane se pot acomoda mai greu cu acest pas, însă aplicarea lentilelor nu este un procedeu complicat, ci ține mai mult de obișnuință și de respectarea câtorva pași. În primul rând, mâinile trebuie dezinfectate corect și uscate cu un prosop care nu lasă scame sau alte impurități. În cazul în care lentila este nouă și ești la prima purtare, este bine să verifici dioptriile și termenul de valabilitate de pe cutie. Dacă totul este în regulă, după ce ai scos lentila din suportul ei, așeaz-o pe vârful degetului arătător, asigură-te că lentila nu este pe dos, ci în poziția corectă, adică arată ca o cupă (castron) cu marginile în sus, fără să fie evidențiate în exterior. Cu mâna liberă, trage ușor în jos pleoapa inferioară și pune lentila pe marginea pupilei sau în zona albă a ochiului, privind în sus. Eliberează, apoi, pleoapa, privește în jos, închide ochiul și lasă lentila să se așeze singură în poziția potrivită. Repetă aceeași procedură pentru celălalt ochi.
Dacă observi că lentila de contact prinde o bula de aer între ea și suprafața ochiului, închide pleoapele și mișcă globii oculari stânga-dreapta, sus-jos. Dacă bula de aer este în continuare prezentă, recomandat este să scoți lentila și să o aplici din nou. Dacă apare senzația de arsură, de corp străin în ochi sau roșeață, indicat este să scoți lentila, să examinezi cu atenție dacă este curată și nu are impurități, iar dacă este deteriorată, înlocuiește-o cu o lentilă nouă. În cazul în care disconfortul persistă după reaplicarea lentilei, este recomandat să contactezi medicul oftalmolog. Este posibil ca ochiul să se fi iritat sau să fie nevoie de aplicarea unor lacrimi artificiale pentru creșterea confortului.
În afară de lentilele de contact de unică folosință (care sunt aruncate după prima utilizare și nu mai necesită curățare) și de lentilele de contact cu purtare îndelungată (care pot fi purtate 2-3 zile încontinuu), celelalte tipuri de lentile trebuie curățate zilnic. Procesul este unul simplu, însă trebuie efectuat după fiecare purtare. În primul rând, după utilizare, lentilele trebuie depozitate într-un recipient special, numit lenscase și care este compartimentat diferit pentru lentila de la ochiul stâng și cea de la ochiul drept. Locul fiecărei lentile trebuie respectat, mai ales în situația în care ai dioptrii diferite. În plus, eviți transmiterea anumitor afecțiuni de la un ochi la altul. În cazul în care la ochiul stâng apare conjunctivita, de exemplu, o poți transmite ochiului drept atunci când pui lentila dreaptă în recipientul stâng în care a stat lentila infectată.
Lentilele de contact au numeroase avantaje și beneficii, însă nerespectarea anumitor recomandări poate duce la apariția unor simptome neplăcute: senzație de corp străin, înțepături, arsuri, infecții cauzate de suprautilizare. Problemele care apar nu sunt grave, atunci când sunt depistate la timp și se acționează de la primele semne. Iată câteva riscuri la care trebuie să fii atent:
- În cazul în care lentilele sunt utilizate o perioadă mai lungă de timp decât cea specifică produsului, există riscul ca ochiul să nu mai fie oxigenat și hidratat corect. Astfel, corneea se poate umfla, apar eroziunile corneene, edemul cornean, roșeața. Chiar dacă noile lentile de contact folosesc materiale permeabile pentru oxigen, după perioada de purtare recomandată, ele își pierd din transmisibilitate și se degradează. De aceea, este important să respecți termenul de utilizare;
- Apariția unei infecții coreene poate fi semnalată prin simptome precum: durere în jurul ochiului, sensibilitate la lumină, lăcrimare abundentă, înroșirea zonei ochiului. În acest caz, lentilele trebuie scoase și cel mai indicat este să te programezi de urgență pentru un consult oftalmologic;
- Conjunctivita giganto-papilară (o formă de conjunctivită alergică) poate apărea ca urmare a depunerilor de proteine pe suprafața lentilei și are ca simptome: vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, senzație de mâncărime sau arsură a ochilor. Pentru a evita o astfel de problemă, lentilele trebuie dezinfectate corect, respectând condițiile de igienă, iar termenul de purtare nu trebuie depășit.
În final, iată câteva clarificări suplimentare și răspunsuri la unele dintre cele mai des întâlnite întrebări legate de subiectul lentilelor de contact.
Pot să înot cu lentilele de contact?
Recomandat este să eviți contactul lentilelor cu orice fel de sursă de apă, indiferent că vorbim despre cea de la piscină, mare, robinet, cadă sau duș. Lentilele pot absorbi bacterii și chimicale ce se regăsesc în orice sursă de apă, ceea ce poate duce la infectarea sau iritarea ochilor. Ca măsură importantă, poți alege ochelari de înot de tip „goggles“, care nu permit pătrunderea bacteriilor la nivelul ochilor.
Ce se întâmplă dacă adorm cu lentilele?
De regulă, lentilele care pot fi purtate pe timp de noapte permit să treacă mai mult oxigen spre cornee, astfel încât ochii tăi nu vor fi foarte inflamați a doua zi. Totuși, este recomandat să nu le utilizezi peste noapte prea des, deoarece acest lucru poate duce la edem cornean. De asemenea, din cauza prezenței lentilei pe suprafața ochiului pe timp de noapte, poate apărea senzația de corp străin în ochi.
Există riscul ca lentila să rămână blocată sub pleoapa superioară?
În cazul în care se întâmplă acest lucru, lentila se poate îndepărta rapid, masând ușor pleoapa superioară cu mișcări repetitive către colțul exterior al ochiului. De asemenea, poți folosi soluție salină, care va deplasa lentila ușor.
La cât timp trebuie schimbat recipientul pentru păstrarea lentilelor?
Utilizând zilnic recipientul, în interiorul lui se pot depune bacterii sau microorganisme. De aceea, acesta trebuie curățat și dezinfectat zilnic cu soluție specială și este necesar să fie înlocuit odată cu soluția de întreținere (aproximativ la 3 luni).
Cum pot face trecerea de la ochelari la lentile de contact?
Chiar dacă ești deja purtător de ochelari de vedere, trecerea la lentile de contact se poate face în urma unui consult oftalmologic sau optometric și cu prescripția oferită de medicul oftalmolog sau de către un optometrist acreditat.
Așadar, folosite și întreținute corect, lentilele de contact rămân o alternativă foarte bună pentru persoanele care doresc să nu poarte ochelari și să obțină mai mult confort. Există numeroase categorii, astfel că pot fi adaptate ușor și elegant nevoilor, problemei și afecțiunii care trebuie corectate.